Espadrilles niet meer weg te denken

 

Brigitte Bardot, Jackie Kennedy en Grace Kelly liepen er al mee rond. Toen Yves Saint Laurent in de jaren 60 ze besloot met een vleugje van zichzelf, de sleehak op de Espadrilles in zijn collectie op te nemen kon het helemaal niet meer stuk en was niet meer weg te denken je zag ze overal. Later ook ontwerpers als Donna Karan en Pare Gabia. En terecht het is een tijdloos, maar toch elegant schoentje. En als je ze eenmaal ooit gedragen hebt, dan weet je hoe heerlijk ze lopen op de canvas zooltjes en wil je zomers niets anders meer. Canvas en linnen hebben de eigenschap lucht door latend te zijn dus ideaal voor schoenen. Ze lopen en zitten heerlijk helemaal als de temperaturen hoog zijn.

Waar komen ze vandaan?

Omdat de Franse modeontwerpers er vanaf de 60er jaren mee aan de slag gingen dacht iedereen dat daar de roots van espadrilles lag. Maar de eerste espadrilles kwamen uit Catalonië espardenya”, de naam komt van espartogras dat is een mediterraan grassoort waar manden van gevlochten werden. Daar werden de touwen zolen van gemaakt en de bovenlaag van canvas of jute. Uit documenten bleek dat er in 1322 al melding gemaakt werd van plattelanders uit Catalonië die toen al op espadrilles liepen. Nu worden ze nog steeds van touw met machine aan elkaar gevlochten in een mal gelegd om ze goed in vorm te krijgen. Vervolgens wordt de onderste laag van de zooltjes gevulkaniseerd met rubber onderlaag zodat je er langer plezier van kunt hebben. En dan wordt de bovenkant erop genaaid, die van allerlei materialen gemaakt kan worden maar van origine was het jute of canvas.

Moeilijk kiezen

Er is nu zoveel keuze uit model sleehak of plat? Linten om je been of kies je juist voor het klassieke model. En er is zoveel keus uit kleuren dat je eigenlijk voor elke outfit de juiste bijpassende kunt vinden. Of je nou sportief, stoer of heel elegant en vrouwelijk voor de dag wilt komen ze kunnen altijd overal bij. Ze lopen veel lekkerder dan slippers en sandalen en ze zien er ook veel vrolijker en leuker uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *